Palma

Huvudstaden på ön Mallorca ligger i bukten med samma namn och har ett utmärkt klimat året runt (med en årsmedeltemperatur på 17,9 ° C). Känd för sin sol och strandturism har den också en hel del attraktiva historiska kvarter. Domkyrkan, Almudaina Palace, fiskmarknaden Lonja och Plaza Mayor är några av de platser som är väl värda ett besök. De vackraste monumenten är omgivna av fiskebåtar, tallskogar och palmer. Landskapet på ön är full av vikar, stränder och klippor vid kusten, och i inlandet hittar du typiska städer och bergskedjor upp till 1500 meter höga. Mångfalden av landskapet och kulturen bjuder besökarna att utforska varje hörn av Mallorca och ta reda på mer om gastronomi och det lockar många att boka hotell i Palma.

Staden Palma var en gång eftertraktad av romare, morer och berbiska pirater. Det var kung Jaume I som satte stopp för den moriska regeringstiden i Medelhavet (1200-talet), och som byggde de viktigaste konstruktioner i Palma.
Den gamla delen av staden står innanför väggar från 1700-talet som tjänade till att avvärja pirater och plundrare. Besökarna kommer att hitta gamla kyrkor, palats och adliga herrgårdar med charmiga innergårdar (det finns över 40 stycken runt centrum av Palma).

Katedralen i Palma (Sa Seu) är byggd i ett spektakulärt läge vid bukten och intill fiskehamnen. Det är en elegant gotisk katedral, och den är harmoniskt byggd, trots att den är så stor. Den beställdes av kung Jaume I, och den byggdes på platsen för den gamla Mayurqa moskén. Domkyrkan har mycket höga valv, men det som förvånar mest är ett imponerande rosfönster och den säregna smidesjärns baldaquinen, gjord av den katalanska arkitekten Antonio Gaudí.

Mittemot Sa Seu hittar du Almudaina Palace. Det tidigare moriska palatset och bosättningen för monarker på Mallorca används idag som ett museum. Dess utseende som en morisk fästning kontrasterar med den rika utsmyckningen av det gotiska kapellet Santa Ana som kan hittas inuti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *